Zasady zdrowego odżywiania

Zasady zdrowego odżywiania
Strona główna » Zasady zdrowego odżywiania

Odpowiednie odżywianie

Nie od dziś wiadomo, że zdrowa i dobrze zbilansowana dieta jest niezwykle ważna dla zdrowia. Zawsze stawiano na warzywa i owoce, które rzeczywiście są niezbędne, jednak należy pamiętać również o innych ważnych składnikach. Jakich zasad powinniśmy przestrzegać, abyśmy mogli swoją dietę nazwać zdrową? Podpowiadamy!

Zasady zdrowego odżywiania

Jedz regularnie – powinieneś zjadać 5 posiłków dziennie. Regularne spożywanie posiłków zapewnia stały dopływ glukozy do organizmu i zabezpiecza nas przed nagłym i nieprzyjemnym uczuciem głodu, nad którym trudno zapanować. W ten sposób bronimy się przed spożywaniem dużych porcji zawierających nadmiar kalorii, których nasz organizm nie potrzebuje.

Zadbaj o różnorodność na talerzu – żadne suplementy nie zastąpią dobrze zbilansowanej diety, dlatego postaraj się dostarczać organizmowi niezbędnych witamin i substancji odżywczych w produktach spożywczych.

Jedz ryby – organizm nie może wytwarzać korzystnych dla naszego zdrowia wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, dlatego ich obecność w rybach morskich (śledź, makrela, szprotka, łosoś) jest dla nas cennym źródłem pokarmowym. Kwasy te zmniejszają stężenie triglicerydów, cholesterolu całkowitego i frakcji LDL, a dodatkowo działają przeciwplytkowo, antyarytmicznie i przeciwzapalnie.

Pij wodę – stanowi ona 65–70% masy ciała dorosłego człowieka. Woda pomaga usunąć z organizmu szkodliwe produkty przemiany materii i przyczynia się do utrzymania stałej temperatury ciała. Ponadto transportuje składniki odżywcze do komórek naszego ciała oraz wspomaga proces wchłaniania substancji odżywczych. Pamiętaj jednak, aby pić wodę niewielkimi porcjami, a nie sporadycznie w bardzo dużych ilościach, ponieważ może ona wtedy wypłukiwać sole mineralne z organizmu. Nie dopuszczaj także do uczucia pragnienia, bo jest to sygnał świadczący o częściowym odwodnieniu.

Nie przesadzaj z solą – ogranicz nie tylko dosalanie produktów, ale także produkty szczególnie w sól obfitujące, mocno przetworzone: konserwy mięsne, koncentraty zup i sosów, dania gotowe, frytki i przekąski takie jak chipsy, paluszki i solone orzeszki. Zgodnie z zaleceniami WHO spożycie soli nie powinno przekraczać 5 g dziennie, czyli jednej płaskiej łyżeczki.

Ostrożnie z alkoholem – osoby spożywające większe ilości alkoholu borykają się powikłaniami ze strony układu sercowo-naczyniowego, między innymi dlatego, że przewlekłe nadużywanie alkoholu zaburza gospodarkę lipidową i węglowodanową w organizmie, oraz wpływa niekorzystnie na naczynia krwionośne.

Dodaj komentarz