Poznaj zdrowe zakwasy z warzyw, które warto spożywać

Poznaj zdrowe zakwasy z warzyw, które warto spożywać

Nie od dziś wiadomo, że kiszonki zawierają w sobie mnóstwo witamin i minerałów służących zdrowiu. Ostatnio przeżywają one swój renesans. I bardzo dobrze! W końcu to właśnie kiszonki są sposobem na przedłużenie trwałości pożywienia bez utraty wartości odżywczych. W artykule przedstawiamy polskie superfoods, które wyróżniają się nie tylko walorami smakowymi. Oto zdrowe zakwasy z warzyw.

Zakwas z buraków – właściwości

Ten ciemnoczerwony płyn powstaje w procesie kiszenia czerwonych buraków. Często wzbogaca się go liśćmi laurowymi, chrzanem, zielem angielskim, czy czosnkiem. Odznacza się charakterystycznym, lekko kwaśnym smakiem. Jakie właściwości posiada zakwas buraczany?

  • Wzmacnia odporność organizmu i wpływa na prawidłową pracę jelit dzięki zawartości bakterii Lactobacillus oraz kwasu mlekowego.
  • Uszczelnia naczynia krwionośne i działa krwiotwórczo – zaleca się go osobom cierpiącym na anemię. Co więcej, picie go na czczo poprawia wchłanialność żelaza.
  • Zawarta w nim betanina zwalcza wirusy, bakterie i grzybicę, a także likwiduje stany zapalne
  • Zawiera błonnik, dzięki czemu wspomaga odchudzanie i przyspiesza metabolizm.
  • Dodaje energii, reguluje poziom cholesterolu i ciśnienie krwi. Wszystko to zawdzięczamy zawartym w nim antyoksydantom.

Zakwas z kapusty – co go wyróżnia?

Zakwas z kapusty to istna skarbnica witamin. Napój o wyrazistym, kwaśnym smaku zawiera w sobie witaminy C, E, P i B, a także wapń, potas, żelazo, magnez i beta karoten. Oto korzyści, których można oczekiwać przy jego regularnym spożywaniu:

  • Szybszy metabolizm i regulacja przemiany materii.
  • Poprawa pamięci i koncentracji.
  • Zniwelowanie szkodliwego działania alkoholu. Sód i potas zawarte w soku z kiszonej kapusty uzupełniają elektrolity utracone podczas nadmiernego spożycia napojów wyskokowych.
  • Usprawnienie pracy przewodu pokarmowego, korzystny wpływ na florę bakteryjną jelit i oczyszczenie organizmu z nagromadzonych toksyn. Wszystko to dzięki zawartym w zakwasie bakteriom probiotycznym.
  • Wzmocnienie odporności i działanie przeciwwirusowe.

Zakwas z ogórków – właściwości

Ogórki kiszone są w Polsce bardzo popularne. Nie wszyscy zdają sobie jednak sprawę, jakie właściwości prozdrowotne posiada sok, w którym są przechowywane. Zawiera witaminy A, C, K, E oraz witaminy z grupy B. Znajdziemy w nim również magnez, kwas mlekowy, potas, cynk, fosfor, żelazo i wapń. Co jeszcze go wyróżnia?

  • Zapobiega bolesnym skurczom mięśni dzięki zawartym w nim magnezie i potasie.
  • Usprawnia gospodarkę wodno-elektrolitową – wpływa na to zawartość sodu i potasu.
  • Obniża poziom cholesterolu we krwi.
  • Łagodzi objawy zespołu niespokojnych nóg (RLS).
  • Witaminy z grupy B mają zbawienny wpływ na wygląd włosów, skóry i paznokci.
  • Bakterie probiotyczne i witamina C znacząco wzmacniają odporność.

Jeśli brakuje Ci czasu, aby przygotować zakwas samodzielnie, nic straconego! Wiele sklepów oferuje wysokiej jakości napoje, przygotowywane na bazie naturalnych receptur. Warto wybierać produkty pozbawione zbędnych wzmacniaczy smaku, czy konserwantów.

Dodaj komentarz