Oczyszczamy wątrobę

Oczyszczamy wątrobę

Wątroba to jedyny narząd człowieka, który w przypadku uszkodzenia sam potrafi się zregenerować, nawet w 50 proc. Można usunąć jej aż 1/4 (np. gdy jest konieczny przeszczep rodzinny), a w ciągu kilku miesięcy zregeneruje się całkowicie. Niestety, często sami niszczymy jej niezwykłe właściwości regeneracyjne, prowadząc niezdrowy tryb życia. Warto zatem raz do roku przeprowadzać kurację oczyszczającą ten narząd, stosując odpowiednią dietę. Pomoże ona zregenerować wątrobę, uwolnić ją od zanieczyszczeń, a także pozwoli ci utrzymać prawidłową wagę.

Dietę odtruwającą wątrobę stosuje się prewencyjnie, zanim jeszcze dojdzie do zniszczeń, aby podtrzymywać jej funkcje. Wątroba pełni ich ponad 500! By wszystkie te procesy przebiegły bez zakłóceń, sama też potrzebuje oczyszczenia. Jak zatem powinna wyglądać nasza dieta?

Oto kilka zasad:

– zamiast trzech większych posiłków zacznij jeść mniej, ale za to 5–6 razy dziennie

– to, co można zjeść na surowo, jedz w postaci surówek czy sałatek

– produkty wymagające obróbki termicznej przyrządzaj na parze lub gotuj w małej ilości wody pod przykryciem

– nie smaż, lecz duś na wodzie z dodatkiem olejów roślinnych z pierwszego tłoczenia lub piecz w folii

– pieczywo jedz czerstwe lub w postaci grzanek

– posiłki powinny być świeże, nie odgrzewane

Warto zaznaczyć, że na pełne odtrucie potrzebujesz 8 tygodni. W tym czasie zrezygnuj z:

-nabiału: mleko, sery, śmietana, jogurty, masło, margaryna, jajka

– czerwonego mięsa

– pieczywa pszennego

– słodyczy: cukier, dżemy, konfitury, czekolada, ciastka, herbatniki, lody, słone paluszki, prażone orzeszki

– grzybów, nawet pieczarek

– alkoholu, kawy, mocnej herbaty

Możesz za to jeść:

– warzywa: wszystkie zielone, marchew, buraki, paprykę, pomidory, brukiew, ziemniaki

– nasiona: groszek, soczewicę, ryż, siemię lniane, soję, orzechy włoskie, migdały, sezam, słonecznik, otręby owsiane i ryżowe

– pieczywo: ciemne, gruboziarniste

– słodycze: w bardzo niewielkiej ilości miód, melasę, chałwę

– świeże ryby: sardynki, pstrąg, tuńczyk

– tłuszcze: oleje tłoczone na zimno, masło sezamowe, pasty sojowe

– mleko sojowe, kiełki nasion strączkowych, świeże soki warzywne, owoce świeże i suszone

Pamiętaj, aby nie rozpoczynać diety nagle, z dnia na dzień i nie odstawiać gwałtownie wszystkich zakazanych produktów. Powinieneś eliminować je stopniowo przez pierwsze dwa tygodnie. Przez kolejne 4 zrezygnuj z nich całkowicie, następnie przez 2 ostatnie tygodnie nadal ograniczaj zakazane produkty, ale możesz już mniej rygorystycznie planować posiłki.

Dodaj komentarz